ALTUNTAŞ

HUKUK BÜROSU
Makaleler
Ana Sayfa
Makaleler
Sosyal Medyada İçerik Üretenlerin Kazançlarının Vergilendirilmesi

Sosyal Medyada İçerik Üretenlerin Kazançlarının Vergilendirilmesi

Dünya çapında geçtiğimiz 10-20 yıl içerisinde dijital dünyanın ve teknolojinin gelişmesi ile birlikte bambaşka iş ve kazanç kolları ortaya çıkmıştır. Sosyal medya platformlarının gelişmesi, dünya nüfusunun internete erişim olanağının artması gibi etkenlere bağlı olarak sosyal medya platformları “influencer” kişiler için bir kazanç kapısı haline gelmiştir. Sosyal medya platformalarından elde edilen gelirin niteliğinin anlaşılabilmesi için “influencer” ve “influencer marketing” terimlerine değinmekte fayda vardır.

Influencer ve Influencer Marketing Nedir?

“Influencer” terimi İngilizce “influence (etkilemek)” fiilinden gelmektedir. Günümüzde bu terim sosyal medya platformlarında belirli bir kitleye ulaşan ve kitlesini etkileme kabiliyetine sahip olan kişiler için kullanılmaktadır. Bu kişiler sosyal medya hesapları aracılığıyla takipçi elde etmekte ve takipçilerini çeşitli konularda etkisi altına almaktadır.

Bir İngilizce kelime olan “marketing”, dilimizde “pazarlama” anlamına gelmektedir. Dijital dünyanın değişimi ve yeni medyanın gelişimi ile birlikte marka ve şirketlerin pazarlama stratejileri de bu gelişim ve değişim çevresinde şekillenmiştir.

Marka ve şirketler pazarlamak istedikleri ürün veya fikri, influencer içerik üreticileri aracılığıyla sosyal medyadaki sponsorlu içerikler kanalıyla tanıtabilme fırsatı bulmaktadır.

Sosyal Medyadan Elde Edilen Kazancın 26.10.2021 tarihli 7338 Sayılı Kanun Çerçevesinde Vergilendirilmesi:

26.10.2021 tarihinde 7338 Sayılı Kanun ile Gelir Vergisi Kanunu’na mükerrer madde 20/B eklenmiştir.

“Sosyal içerik üreticiliği ile mobil cihazlar için uygulama geliştiriciliğinde kazanç istisnası:

MÜKERRER MADDE 20/B – “İnternet ortamındaki sosyal ağ sağlayıcıları üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içerikler paylaşan sosyal içerik üreticilerinin bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlar ile akıllı telefon veya tablet gibi mobil cihazlar için uygulama geliştirenlerin elektronik uygulama paylaşım ve satış platformları üzerinden elde ettikleri kazançlar gelir vergisinden müstesnadır.

Bu istisnadan faydalanılabilmesi için Türkiye’de kurulu bankalarda bir hesap açılması ve bu faaliyetlere ilişkin tüm hasılatın münhasıran bu hesap aracılığıyla tahsil edilmesi şarttır.

Bankalar, bu kapsamda açılan hesaplara aktarılan hasılat tutarı üzerinden, aktarım tarihi itibarıyla %15 oranında gelir vergisi tevkifatı yapmak ve Kanunun 98 ve 119 uncu maddelerindeki esaslar çerçevesinde beyan edip ödemekle yükümlüdür. Bu tutar üzerinden 94 üncü madde kapsamında ayrıca tevkifat yapılmaz.

Mükelleflerin birinci fıkra kapsamı dışında başka faaliyetlerinden kaynaklanan kazanç ya da iratlarının bulunması istisnadan faydalanmalarına engel değildir.

Birinci fıkra kapsamındaki kazançları toplamı 103 üncü maddede yazılı tarifenin dördüncü gelir diliminde yer alan tutarı aşanlar ile faaliyete ilişkin tüm gelirlerini ikinci fıkrada belirtilen şartlara göre tahsil etmeyenler bu istisnadan faydalanamazlar. Bu durumda olanların, 94 üncü maddenin birinci fıkrası kapsamında tevkifat yapma yükümlülüğü yoktur.

İstisnaya ilişkin şartların taşınmadığının tespit edilmesi halinde eksik tahakkuk etmiş olan vergi, vergi ziyaı cezası kesilmek suretiyle gecikme faiziyle birlikte tahsil olunur.

Cumhurbaşkanı, bu maddede yer alan tevkifat oranını her bir faaliyet türü için ayrı ayrı sıfıra kadar indirmeye, bir katına kadar artırmak suretiyle yeniden tespit etmeye; Hazine ve Maliye Bakanlığı, maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkilidir.”

Söz konusu maddeye göre, sosyal medya içerik üreticilerinin elde ettikleri kazançlar 01.01.2022 tarihinden itibaren gelir vergisinden müstesnadır. Ancak bu istisnadan yararlanılabilmesi için iki şart bir arada bulunmalıdır:

  • Türkiye’de kurulu olan bankalardan birinde bir hesap açılması ve söz konusu faaliyetlere ilişkin kazançların tamamının bu banka hesabı aracılığıyla tahsil edilmesi,
  • Söz konusu kazançların (hasılattan giderler düşüldükten sonra bulunan tutarın) toplamının Gelir Vergisi Kanunu m. 103’te yazılı tarifenin dördüncü gelir diliminde yer alan tutarı (2021 yılı için 650 bin TL olup 2022 yılı için henüz belirlenmemiştir) aşmaması.

Yukarıda sayılan istisnaya ilişkin şartların var olmadığı tespit edildiği takdirde eksik tahakkuk eden vergi vergi ziyaı cezası kesilerek gecikme faizi ile birlikte tahsil olunur.

Bankaların %15 Oranında Tevkifat Yapma Zorunluluğu:

Yukarıda anılan maddeyi, şartları sağlayan içerik üreticilerinin vergi vermekten tamamen muaf olduğu yönünde anlamak son derece yanlıştır.

Anılan madde ile şartları sağlayan içerik üreticilerinin söz konusu faaliyetlerden elde ettikleri gelirler, gelir vergisinden müstesna tutulmakla birlikte, bankalara tevfikat zorunluluğu getirilmektedir.

Vergi tevkifatı, “vergi kesintisi” anlamına gelmektedir. En basit hali ile, mükerrer madde 20/B ile birlikte, içerik üreticileri kazançlarını tek bir banka aracılığı ile tahsil ederlerse, banka hasılatın geldiği tarih itibariyle %15’ini muhtasar beyanname ile beyan etmek ve tevkif ettiği vergiyi ilgili vergi dairesine yatırmak zorundadır. Bu durumda banka vergi kesen konumundadır. Verginin mükellefi (vergi borcu üzerinde doğan kişi) içerik üreticisi olmakla birlikte, bankanın sıfatı vergi sorumlusudur.

Yukarıda izah edilen istisnadan yararlanamayan içerik üreticileri, ticari kazanç elde edenlerle aynı hükümlere tabidir. Bu mükellefler beyanname vererek, vergi dairesine artan oranlı tarife üzerinden vergilerini öderler.

Ayrıca, istisnadan yararlanıp yararlanmadığına bakılmaksızın içerik üreticilerinin GVK m. 94 kapsamında ücret, kira gibi ödemeler üzerinden stopaj yapma yükümlülüğü bulunmamaktadır.

Katma Değer Vergisi (KDV) Bakımından İstisnalar:

7338 sayılı Kanun ile sosyal medya gelirlerine ilişkin 3065 sayılı KDV Kanunu’nda değişiklik yapılmıştır ve istisna getirilmiştir. Yapılan düzenleme ile KDV Kanunu m. 17/4/a’ya “aynı Kanunun mükerrer 20/B maddesi kapsamında vergilendirilen kazançlara konu teslim ve hizmetler” ibaresi eklenmiştir. Bu düzenleme ile stopaj yoluyla vergilendirilip gelir vergisinden istisna olan kazançlara konu teslim ve hizmetler KDV’den istisna edilmiş olmaktadır.

Sonuç ve Özet:

Yukarıda ayrıntılı şekilde açıklandığı gibi; 7338 sayılı Kanun ile yapılan değişiklikler ile birlikte, sosyal medya kazançları belirli sınırlar ve şartlar kapsamında gelir vergisinden istisna edilmiştir. Söz konusu kazançlar tamamen vergilendirme dışı bırakılmamış ve tevkifat yoluyla vergilendirmeye tabi tutulmuştur.

magnifiercrossmenu