Miras hukuku, kişinin ölümüyle beraber sahip olduğu malvarlığı ve taşınmazlarla ilgili olarak, miras şeklinde tanımlanan bu malvarlığının kime ya da kimlere devredileceğini düzenlemektedir. Kanun miras hukukunu kolaylaştırmak adına mirasçıları iki şekilde gruplandırmıştır. Miras hukukuna göre mirası kabul veya ret edecek iki grup atanmıştır ve kişinin sahip olduğu yasal mirasçılardır. Kişinin yasal mirasçıları, mirasçının birinci derece yakınları ve onların daha altındaki akraba grubunu temsil etmektedir. Atanmış mirasçılar ise kişinin ölmeden önce belirlediği gruba verilmiş isimdir.
Miras hukukunda yasal mirasçılar kişinin eş, çocuk, torun ve bundan sonraki akrabalarını kapsar ve yasal akrabalık bağı ile sınırsız şekilde devam etmektedir. Bu mirasçı grubu 1. derecede mirasçı grubu olarak tanımlanmaktadır.
Miras hukuku içerisinde 2. derecede mirasçı grubu ise mirası bırakan kişinin anne ve babasıdır ve bu grubun en üstteki mirasçılarıdır. Anne ve baba miras bırakılmadan ölmüşlerse miras onların çocukları ve onların çocuklarını kapsayan gruba geçmektedir. Miras hukukunda 3. derece grubunda ise ölen kişinin büyük anne ve büyük babası yer almaktadır.
Miras hukukunda yasal olarak belirlenmiş miras payları dışında vasiyet yoluyla belirlenmiş miras payları da bulunmaktadır. Miras hukuku ve miras hukukunu yöneten seçkin avukatlar yasalarca belirlenmiş miras gruplarına yasa çerçevesi içerisinde yol göstererek bu süreci ya da bu süreçten doğan anlaşmazlıkları çözüme ulaştırmakla görevlidirler. Vasiyetname, miras bırakan kişinin kendisinden sonraki son istekleri ve sahip olduğu mal ve taşınmazların kimlere intikal edeceğini belirlediği yazılı belgeye verilen isimdir. Vasiyetname genel olarak noter huzurunda yapıldığı şekilde el yazısı ile de yapılabilmektedir. Miras bırakan kişi vasiyetnamesinde mirasçılara pay belirleyebilir, kendi mirasçıları hakkında kural belirleyebilir ya da mirasçılarını miras kapsamından çıkarabilir, istediği kişileri yasal mirasçısı olarak belirleyebilir. Malvarlıkların bir kısmı ya da tamamını belirli bir vakıf ya da kurulacak yeni bir vakfa devredebilirler. Vasiyetname hazırlanması ve iptali tam olarak bu konuları kapsar ve vasiyetname üzerindeki uyumsuzluk ya da sorunları yasa çerçevesi ile çözüme kavuşturur.
Büromuz, vasiyetname hazırlanması ve diğer ölüme bağlı tasarrufların hazırlanması başta olmak üzere birçok uyuşmazlığın çözümünde hizmet vermektedir.
Miras hukuku alanındaki faaliyetlerimiz:
- Vasiyetname Hazırlanması ve İptali
- Mirasçılık Belgesinin ve Veraset İlamının Alınması/İptali
- Tereke Tespiti ve Tenkis Davası
- Mirastan Mal Kaçırma (Muris Muvazzaası) Davası
- Mirasın Reddi Davası