İş ve sosyal güvenlik hukuku, iş kanununu temel alarak iş, işçi ve işveren arasındaki tüm sorun, uyumsuzluk ya da ceza gerektiren problemleri düzenlemek üzerine belirlenmiş kurallar bütünüdür. İş hukuku ve iş hukukunu ilgilendiren tüm konular iş mahkemelerinde değerlendirilir ve çözüme ulaştırılır.
İş hukuku temel olarak bireysel iş hukuku ve toplu iş hukuku olarak ikiye ayrılmaktadır. Bireysel iş hukuku genellikle işçi sayısı belirli bir sınırın altında kalan kurumlarda doğacak uyumsuzluk sorun veya anlaşmazlıkların çözümü ile ilgili hizmet vermektedir. İş kanununda iş hizmetini veren kişi ile işveren arasındaki sorumlulukların yerine getirilmemesi işçi ya da işverenin olumsuz davranışı ya da başka sebeplerle oluşan konuların çözümünü sağlamaktadır. Toplu iş hukuku ise belirli bir ölçekten büyük kurumların çalışanlarının sendikalar tarafından temsili ile çalışanlar ve işverenler arasındaki ilişkilerin düzenlenmesi konusunda faaliyet göstermektedir.
İş ve sosyal güvenlik hukuku temel amacı, çalışanları işverenlerle aynı ölçüde korumak ve kanun önünde eşit davranış şekline yönlendirerek adil olunmasını sağlamaktır. Ana amaç işçi haklarının korunması olduğundan dolayı iş hukuku davranış düzenlenmesi ve belirlenmesini içermektedir. İşçi emeğinin korunması, iş hukukundaki temel amaçtır. İşçi emeği korunarak işveren tarafından adil muameleyle davranılması iş hukukunun işlemesi için ana sebeptir. İş kanunun da ana amacı olarak kabul edilmektedir.
İşçiyi koruma amaçlı olarak kanununda belirlenmiş net maddeler yer almaktadır. Bu net maddelerinin herhangi bir durumda kötüye kullanılması, uygulanmaması ya da suç içeren davranışlarla yok sayılması iş kanununda çeşitli caydırıcı cezalarla belirlenmiştir ve bu davranışların olmasının engellenmesi amaçlanmıştır. Aynı zamanda işçiler için kurulan sendikalar da çeşitli iş hukuku maddelerince işçiyi koruyan maddeler ile çerçevelenmiştir.
İş ve sosyal güvenlik hukuku alanındaki faaliyetlerimiz:
- İşçi ve İşveren Sözleşmelerinin Düzenlenmesi ve İncelenmesi
- İş Sözleşmeleri, Rekabet Yasağı ve İlgili Diğer Sözleşmeler
- İş Güvenliği ve Sağlığı
- Emeklilik ve Yan Haklar
- Kıdem ve İhbar Tazminatları
- Haksız Fesih ve İşe İade
- İkale Sözleşmeleri
- Dava ve Arabuluculuk Dâhil Uyuşmazlık Çözümü
- Çalışanlara Sağlanan Menfaat ve Tazminatlar
- Ayrımcılığın Önlenmesi
- İş Sağlığı ve Güvenliği Hukuku
- Sosyal Güvenlik Hukuku