Sermaye piyasası ekonomi sistemi içerisindeki en önemli maddi yapılardan birisidir ve ekonomi sisteminin temelini oluşturduğu kabul edilir. Sermaye piyasası birikim sahipleri ve yatırım amacı olarak taraflar arasındaki ilişkiler, finansman kurulları ve bunları düzenleyen kurumlardan oluşur.
Sermaye piyasaları yatırım sahibi kişilerin yatırımlarını değerlendirdiği sermaye yaşam alanıdır. Sermaye piyasaları kendi aralarında belirli yatırım araçları ile yapılmaları ile çeşitlenen gruplara ayrılmaktadır. Sermaye piyasası; Borsa İstanbul, Türkiye Sermaye Piyasası ve Aracı Kuruluşlar Birliği, Takas ve Saklama Bankası, aracı kurum ve bankalar, merkezi kayıt kuruluşu, Portföy ve yatırım yönetim şirketleri, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı gibi kurumlarını içermektedir. Tüm bu sermaye piyasasını oluşturun sistemlerin korunması düzenlenmesi, uyumsuzluk ve suç içeren durumların engellenmesi cezalandırılması gibi durumlar için sermaye piyasası ve borsa hukuku kullanılmaktadır. 2499 sayılı kanunla Sermaye Piyasaları Kanunu ve Sermaye Piyasaları Kurulunun kurulması ile birlikte bu konuda belli mevzuatlar belirlenmiştir.
Bu mevzuatların asıl amacı sermaye piyasasının kurallarını belirleyerek işleme yapısını netleştirmek, hangi kurum ve kuruluşların bu kapsamda ele alınıp, ele alınamayacağın belirlenmesidir. Yatırım sahibi kişi veya kurumların hukuk zırhıyla yararlarını korumak, sermaye piyasalarının işleyiş yapısında sekte olmamasını sağlayıp bu yapıların korunaklı şekilde ekonomi içerisindeki yerlerini korumaları Sermaye Piyasası hukukun temel amacıdır.
Sermaye Piyasası hukuku yine medeni kanunda olduğu gibi başka bir ülkeden örnekle yola çıkmış ve Amerika Birleşik Devletleri Sermaye piyasası hukuku temellerine göre kurulmuştur. Türkiye Cumhuriyeti’nde sermaye piyasası hukuku, Ticaret hukukunun içerisinde kabul edilir. Halka açık şirketler, yatırımcılar, borsa ve aracı kurulları üst başlığında çeşitli parçalarla ele alınmaktadır.
Sermaye piyasası hukukunda temsilciler Tazminat davaları, İptal davaları, Sözleşme konuları ile oluşan davalar, Spekülasyon ve manipülasyon konulu davalar ve Sermaye Piyasası Kanunu dava başvuruları ve başka konularda dava vekilliği yönetmektedirler. Aynı zamanda davaya konu olmayan konular ve bu konularla alakalı danışmanlık hizmeti de sermaye piyasası hukuku temel hizmet araçlarındandır.
Altuntaş Hukuk olarak sermaye piyasası ve borsa hukuku alanındaki hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.